S’acosten els exàmens de la JQCV, arriben els remordiments i els nervis per la prova i molta gent em pregunta què pot fer per aprovar l’examen.
A només uns dies de la prova, és difícil fer miracles si no portes ja una bona base, però si ets dels que han estat preparant-s’hi durant el curs o no ho has fet però vols provar sort igualment, puc fer-te algunes recomanacions.
- Llig tanta premsa en valencià com pugues d’ací a l’examen, ja que la major part dels textos sobre els quals et faran treballar a l’examen provindran d’aquest àmbit. A Internet pots trobar el diari Ara.cat i La Veu del País Valencià, per exemple, o el Vilaweb.cat.
- Escolta programes en valencià de Ràdio Klara o de qualsevol ràdio local. Ja sé que moltes vegades no hi parlen tan correctament com caldria, però t’assegure que si aconseguires parlar com ells, no tindries problemes per passar l’examen. Evidentment, et recomane de parar-hi atenció només a la programació en valencià (principalment informatius).
- Descarrega, de la pàgina de la JQCV que t’he enllaçat més amunt, el document en .pdf corresponent a la prova a què et presentaràs. Mira-hi exactament el que et demanaran. Si no has treballat l’escriptura i l’expressió oral fins ara, no podràs millorar aquestes habilitats en el temps que et queda, però sí podràs repassar les qüestions ortogràfiques, morfològiques i sintàctiques, d’una manera relativament ràpida.
Et recomane dos documents que pots descarregar d’Internet: Ortografia catalana i Gramàtica Zero. El primer està molt resumit i pots repassar-lo sencer. Del segon, com que és molt extens, et recomane repassar només els aspectes concrets que et demanen al document referent a la teua prova específica (el que t’he dit més amunt que descarregares). La Gramàtica Normativa Valenciana també és un recurs gratuït que et pot servir de complement.
En la web de la Universitat Politècnica de València, Aprèn valencià, pots trobar un curs de valencià on s’expliquen els aspectes més importants de la gramàtica en vídeos breus (pots anar directament als punts que més t’interesse repassar).
També pots pegar una ullada als vídeos d’un parell de programes de TV, Català a l’atac i El Gran Dictat, per a aprender alguns trucs ortogràfics i millorar el teu lèxic, d’una manera ràpida i amena.
- Si vols practicar una miqueta l’oral i la pronunciació, et recomane escoltar música en valencià (a Spotify, per exemple): pots buscar les lletres de les cançons a Google i tractar de seguirles en veu alta mentre les escoltes (a Youtube també pots trobar vídeos musicals subtitulats, tipus karaoke, que et facilitaran aquesta tasca).
- En la secció de Preparació proves de la web de la JQCV, hi trobaràs dictats i lectures per practicar, així com un parell de jocs, el Pràctic i el Jugallengua, que t’ajudaran a repassar els aspectes ortogràfics i morfològics d’una manera més entretinguda.
Així i tot, has d’entendre que aprendre una llengua no és només una qüestió d’aprendre’n la gramàtica, una llengua s’aprèn usant-la. De poc serveix que memoritzes un fum de vocabulari i de gramàtica si després no tens l’habilitat d’usar-los a l’hora d’escriure o de parlar. És fàcil i relativament ràpid memoritzar continguts, però l’adquisició d’habilitats requereix un procés constant. És per això que en la major part dels casos et resultarà utilíssim, si no indispensable, poder comptar amb l’ajuda d’un bon professional per tal de practicar l’expressió oral (és a dir, la conversa) i l’expressió escrita (això és, la redacció) per preparar amb garanties les proves.
En jqcvperaopositors.com pots trobar cursos en línia per preparar la prova oficial de valencià en onze setmanes i assegurar-te que en treballes totes les parts d’una manera pràctica i tutoritzada que et farà estalviar temps i diners a l’hora d’alcançar el teu objectiu.
Espere haver-te ajudat. Molta sort per a l’examen! :)